Belastingdienst

Belastingdienst

Dit glas-in-loodraam met bijbehorend behang werd speciaal voor Belastingdienst Hoofddorp ontworpen door Arno & Iris, in opdracht van de Rijksgebouwendienst.

De WhatsApp-tekstballon haalt een liedtekst van Annie M.G. Schmidt naar het heden: ‘Geachte cliënte: het is lente’. Het oorspronkelijke lied pleit voor een vriendelijke, minder officiële ambtenarentaal. Net als het lied speelt dit kunstwerk in op het dubbele gevoel dat de Belastingdienst oproept: enerzijds een bureaucratische moloch en anderzijds een nuttig, noodzakelijk onderdeel voor een humane samenleving.

Typerend voor het oeuvre van Arno & Iris is de combinatie van hedendaagse en historische elementen en materialen. Het glas-in-loodraam verwijst naar de oorsprong van de Belastingdienst (het jaar 1805, de ‘vader’ van ons belastingstelsel Alexander Gogel) en naar eigentijdse informatietechnologie (Google, WhatsApp). Het behang is gebaseerd op de belastingaangifte van de kunstenaars zelf.