Beurspassage

Beurspassage

De Beurspassage aan het Damrak in Amsterdam is een gesamtkunstwerk van Arno & Iris en Hans van Bentem, een blikvanger die pracht en prestige uitstraalt en daarmee aansluit bij Amsterdamse monumentale gebouwen. Met ornamenten en kleuren die verwijzen naar zowel Westerse, Oosterse als hedendaagse stijlen streeft de Beurspassage naar een balans met de omliggende architectuur, van de art deco van de Beurs van Berlage tot de winkeletalages van Damrak en Nieuwendijk. Het mozaïek op het plafondgewelf, de kroonluchters, de spiegels en de granito vloer vertellen een bijzonder verhaal over Amsterdam, de grachten en over de relatie tussen de mens en het water.

Het mozaïek op het gewelfde plafond van de Beurspassage is opgebouwd uit glassteentjes in smaragdgroene tinten. Het plafond wekt de suggestie dat we in een onderwatertunnel op de bodem van de gracht lopen; we zien vissen, luchtbellen, reflecties en allerlei objecten afgebeeld die zich in het grachtenwater verzameld hebben.

Tegenover de etalages zijn spiegels geplaatst in dezelfde maatverhoudingen als de etalages. De sierlijke patronen waarmee de spiegels zijn ingelegd doen denken aan de rijk gedecoreerde antieke reclamespiegels zoals die begin vorige eeuw werden gemaakt. De spiegels vertellen een beeldverhaal, gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van de evolutie van de mens uit het water dat in de oertijd door middel van ijs in een komeet op de aarde neerdaalde.

De metalen kroonluchters hebben globaal gezien een klassieke vorm, maar hebben opmerkelijke details: ze zijn opgebouwd uit veredelde fietsonderdelen zoals koplampen, wielen, spaken, tandraderen, sturen en onderdelen van frames. Boven de spiegels zijn wandornamenten bevestigd, namelijk wandlampen uitgevoerd in glas in lood, met vormen die verwijzen naar traditioneel Hollandse koopwaar.

De vloer is uitgevoerd in granito, een duurzame variant op de natuurstenen vloeren die in veel Amsterdamse monumenten toegepast zijn. De vloer is ingelegd met patronen in de vorm van wapenschilden.

Lees het artikel in het NRC hier

Een artikel op Architecteur.nl hier

Een artikel op de website van Metro hier

Een artikel op de website van Het Parool hier (betaald)

Een artikel op de website van De Volkskrant hier

Shop voor Arno&Iris producten bij Amsterdam oersoepshop